0800 303 336 Безкоштовно з будь-якого номера 0800 303 336 Безкоштовно з будь-якого номера (067) 209-21-12 (050) 361-91-31 Боти для запису на сервіс Telegram Bot
TshinaBotViber Bot
УКР РУС  УКР 

Чим преміальні покришки краще бюджетних?

15.11.2018 [HTML]

Подивіться на свою долоню. А тепер задумайтесь, що ваш новенький, дорогий автомобіль стикається з дорогою всього чотирма цятками розміром з вашу долоню. Дуже часто, купуючи нову машину, люди забувають про її утримання. Але ж шини теж входять в вартість утримання авто. Вони є чи не найважливішою частиною, яка забезпечує не тільки безпеку оточуючих, але і вашу.

Чому преміальні покришки дорогі?

На те, щоб впровадити ту чи іншу нову технологію, потрібно кілька років розробок, тестів, перевірок. Це все коштує грошей. Досить трохи вникнути, в процес створення шини, щоб зрозуміти, за що ви платите.

Перший крок - створення нового або поліпшення старого складу гуми. Від початку створення до кінцевого вибору гумосуміші, її склад може змінюватися до 12 000 раз, збільшуючи або зменшуючи співвідношення різних елементів.

Випробування проводять при різних температурах, впливаючи різними механічними навантаженнями. У різних хімічних умовах, будь це просто вода, або хімічний реагент, яким посипають дороги взимку. Над гумою спільно з хіміками так само працюють інженери і дизайнери. Адже шина складається не тільки зі шматка високотехнологічної гуми, вона має в своєму складі безліч шарів. А без малюнка протектора, якою б хорошою була резіносмесь, воду, бруд і сніг сама по собі вона з плями контакту не прибере.

На цьому процес створення нових моделей покришок не закінчується. Якщо склад і малюнок показують себе добре в короткострокових тестах, це не означає, що шина буде показувати такі ж результати через кілька тисяч кілометрів.

Наприклад, компанія Continental, зі своїми пілотами-випробувачами, щороку тестує близько 140 тисяч покришок, які в сумі проїжджають 200 мільйонів кілометрів на різних полігонах, в різних умовах, як погодних, так і дорожніх. Це необхідно, щоб переконатися, що нова технологія або склад гуми дійсно ефективні, перш ніж налагоджувати масове виробництво.


Випробувальний полігон Continental

Так що ж в них краще?

1. Гальмівні характеристики

Покришка має зупиняти автомобіль якомога швидше в будь-якій ситуації. Від цього залежить, чи відбудеться аварія чи ні. Забезпечити короткий гальмівний шлях при будь-яких погодних умовах у різних брендів допомагають різні запатентовані технології.

У Continental, наприклад, є Cool Chili. Покришка, вироблена за даною технологією, містить в складі гуми діоксид кремнію, який підвищує зчеплення на мокрій поверхні. Або технологія Liquid Layer Drainage, яка покращує відведення води з плями контакту. Технології можуть застосовуватися спільно, як в моделі ContiWinterContact TS 860, ще сильніше покращуючи гальмівні характеристики шини.

2. Опір акваплануванню

Ефект аквапланування виникає, коли шина не встигає відводити рідина із зони контакту з дорогою, через що формується водянийй прошарок. Це часто можна зустріти на трасі під час дощу на великій швидкості, тому що чим вище швидкість, тим складніше впоратися з ефектом аквапланування.

Але також на цей ефект впливає глибина протектора. Чим нижче цей показник, тим менше рідини може відвести шина. Інженери Continental вирахували, що при глибині протектора 8 міліметрів, покришка здатна відводити до 50 літрів води в секунди якщо швидкість руху не перевищує 100 км/ч. Відповідно, чим менше у вашій шини залишилося протектора, тим ефект аквапланування виникатиме частіше.

3. Глибина протектора

Цей показник впливає не тільки на безпеку, але також дозволяє економити. Continental виробляє всі свої покришки з глибиною протектора 8 мм. Таким чином вони не тільки відмінно справляються з відведенням води і сніжної каші, але і служать довше. На випробуваннях Континенталь визначили, що мінімальна ефективна глибина становить 4 міліметри для зимових покришок і 3 для літніх. Саме на такій глибині знаходяться індикатори зносу, що дозволяє самостійно відстежувати цей показник.


4. Низький рівень шуму

Преміальна покришка, це не тільки безпечна, але і комфортна покришка. Кожен бренд виробник намагається по-своєму вирішити цю проблему, адже чим менше шум під час їзди, тим вище комфорт. У компанії Continental є технологія ContiSilent. Це спеціальний прошарок пінистого поліуретану, розташованого на внутрішній поверхні шини. Він поглинає вібрацію під час руху. Залежно від швидкості і якості дороги, знижує рівень шуму в салоні до 9-10 децибел. Для порівняння - гучність спокійної розмови становить близько 45-65 дБА. Якщо в машині тихіше, можна розмовляти не підвищуючи голос.

5. Міцність

У вартості преміум шин закладена так само довговічність. Різні склади гуми, які підвищують зносостійкість або стійкість до пошкоджень дозволяють рідше заїжджати на шиномонтаж з проколами. Компанія Континенталь використовують додаткові технології, що підвищують ці властивості. Можна придбати покришку з посиленими боковинами за технологією SSR, яка дозволяє продовжувати рух без втрати керованості на швидкості до 80 км/ч цілих 80 кілометрів, навіть якщо шина повністю втратила тиск. Ще в «арсеналі» Continental є технологія ContiSeal, яка здатна герметизувати прокол до 5 мм самостійно. Ви навіть не дізнаєтеся про те, що шина була «поранена».


У висновку

Безумовно, будь-яка покришка, якщо за нею не стежити або експлуатувати неправильно, здасться поганою, швидко зноситься і перестане забезпечувати належну безпеку. Але преміум сегмент пропонує додаткові способи, як можна не тільки убезпечити свій рух, але також збільшити комфорт від їзди. І якщо комфортом в тій чи іншій мірі можна знехтувати, то економити на безпеці ніколи не варто. Шини бренду Continental регулярно беруть участь в незалежних тестах. З 841 випробування за останні 10 років 702 рази отримували найвищі оцінки і рекомендації тих чи інших профільних видань в першу чергу за свої видатні характеристики.

РУС  УКР 
Шини Диски Запис на сервіс Шинні центри Допомога та поради
×